cikguazis

SEJARAH TINGKATAN 6 : ISI KANDUNGAN

Posted by cikguazis in May 13, 2011

Matapelajaran Sejarah tingkatan 6 terbahagi kepada,

Sejarah 1 : Tamadun Dunia (6 Bawah) dan Tamadun Islam ( 6 Atas). Diajar oleh Cikgu Faridah Jamaluddin.

Sejarah 2 : Sejarah Malaysia (6 Bawah) dan Sejarah Asia (6 Atas). Diajar oleh saya.

Secara umumnya, pembertan bagi kedua-dua kertas ini ialah Sejarah 1 (50%) dan Sejarah 2 ( 50%).

Namun apa yang penting setelah sekian lama cikgu mengajar subjek ini ialah ramai pelajar yang kurang minat subjek Sejarah. Oleh yang demikian, cikgu pernah menjalankan suatu kajian, mengapa subjek ini kurang diminati oleh para pelajar.

Antara faktor utamanya  dari kajian tersebut ialah cara pengajaran guru  Sejarah yang membosankan. Kajian ini cikgu lakukan 3 tahun lalu kepada 30 murid tingkatan 2. Lantaran itu, cikgu telah mempelbagaikan kaedah pengajaran cikgu.

Antara kaedah yang cikgu gunakan ialah BERCERITA SELINGAN  (lebih kepada motivasi masa depan pelajar). Keduanya, cikgu menggunakan kaedah NEMONIK. Selain menggunakan kaedah NOTA CILIK. Cikgu juga menggunakan kaedah PELAJAR MENTOR (pelajar mengajar macam guru).

Hasilnya, alhamdulillah, ia menampakkan kesan yang amat-amat positif. Contoh pelajr yang berjaya mengikuti dan mempraktikkan kaedah cikgu ini ialah (beberapa pelajar yang cikgu sangat-sangat bangga dan sayangi, semoga berjaya pada masa depan dengan cemerlang) ……… MOHD NAJIB…….SHEIKH MOHD IZUAN…….AKMAL………MOHD FAUZI……….KAMISAH………AFIFA……..ZAIHAN……….MUSTAKIM……………SAUDI…………NADZIRAH……..AMIRA……NURAIN…..dan ramai lagi…….hihi………(jgn marah…nama tak sebut….huhu)

6 Responses

1 | najib

15 de May de 2011 2:41 am

tk dpt kata tidak CIKGU AZIS mmg terbaik lohh
kdg2 plik bab der cikgu yg tau cterrse ank murid dier
ni lah klebihan ckgu azis
hebat cgt mmg dok rugi r amik sejarah

2 | cikguwati

15 de May de 2011 4:35 am

Hehe……………hahaha……..thanks bebanyak……………hehe…………mahal sangat tu…….semoga Najib akan berjaya cam cgu atau lebih lagi. Yes, yes, yes,…..

3 | aQila

1 de June de 2012 9:24 am

salam ckgu…sya pljar lower 6 taon 2012..
sblum cuti ari tu ckgu sejarah sya ada suruh buat kerja skola..
tpi sesi pembelajaran blum mula lgi..
sya ta berape faham…
dye suruh sya cari :
1- faktor-faktor kemunculan masyarakat feudal
2- ciri-ciri masyarakat feudal di england dan jepun

boleh tak cikgu tlong saya?

4 | syafiq

6 de June de 2012 7:41 am

ckgu, sbelum cuti ckgu sye ade bgi homework,
die suroh sye crik ciri2 kerajaan maritim di jepun, mcm mner sye bley dptkn ksemua maklumat2 berikut
please ckgu tlong sye

5 | shafazeera jalil

9 de June de 2012 4:43 pm

salam ckgu..sy pljr pra U bwh,,sblm cti sek ckgu ad ksi hmwork ttg ciri2 industri england..sye dh serch google..tpi kluar yg x spatut nye…mcm ne ek …

6 | Iraa

13 de June de 2012 6:32 am

Cikgu, sy Pra U dari sem 1, cikgu sy ada tggl kan hw sblm cuti, dia suruh cari tentang Sistem Raja / Maharaja di China, tap sy search google takda pun yg keluar ?

Leave a Reply

Subhanallahil azim Alhamdulillah Allahuakhbar

WELCOME LOWER 6


http://cikguazis.blog.com
Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

RUKUN ISLAM (1. Mengucap ‘Aku mengaku tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH dan Nabi Muhammad itu utusan ALLAH’ 2. Solat 5 waktu 3. Puasa Ramadan 4. Zakat 5. Tunaikan Haji)

var adfly_id = 904599; var adfly_advert = 'int'; var frequency_cap = 5; var frequency_delay = 5; var init_delay = 3;

&lt

Baru belajar ni……slideshow

My Slideshow: Cikguazis.blog.com’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to 2 cities Pekan (near Kuantan, Pahang) and Daerah Pekan (near Bukit Gambang) was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.

DATO’ SERI NAJIB, WAWANCARA CREDIT SUISSE DI AIC

SURAH AS-SAJDAH

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow
Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

GOLLL….Kejayaan Untuk Orang Yang Berusaha

Banner created with MyBannerMaker.com

Fatin Fariha Azis

Muhammad Azis dan Farish Zarif Azis

Alifbata Song

Yassin

Kalendar

May 2011
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

PETA KE BANDAR HILIR MELAKA

TOPIK DIUTARAKAN

Dynamic Glitter Text Generator at TextSpace.net
Dynamic Glitter Text Generator at TextSpace.net
'Senyummmmm....kepada semua......'